Kira tespit davalarında 4 önemli kural

Yazı İçeriği

1-) KİRACIYA İHTAR GÖNDERİLMELİ Mİ ?

Kira tespit davasını açmadan önce kiracıya ihtar gönderilmesi zorunlu değildir. Kanuna göre , kira sözleşmesinde artış şartı varsa, hakimin vereceği kira tespit kararı davanın açıldığı kira yılının başından itibaren (geçmişe dönük) uygulanır.
Ancak yeni kira bedelinin davanın açıldığı kira yılının başlangıcından itibaren (geçmişe dönük) uygulanabilmesi için davacının talebi gerekir

2-) KİRA TESPİT DAVALARINDA HARÇ VE AVUKATLIK ÜCRETİ ?

Kira tespit davalarında harç ; tespiti istenen aylık kira bedeli ile ödenmekte olan mevcut kira bedeli arasındaki fark üzerinden, avukatlık ücreti ise yıllık kira bedeli tutarı üzerinden hesaplanır.

Sözleşmede kira bedelinin yıllık ödeneceğinin belirlendiği durumlarda ise , hakimden yıllık kira bedelinin tespiti talep edileceği için harç da yıllık bedel üzerinden hesaplanır.

3-) GEÇMİŞE DÖNÜK KİRA FARKI BEDELLERİNİN TAHSİLİ?

Kira tespit davalarında tespit talebiyle birlikte geçmişe dönük kira farkı bedellerinin tahsili talep edilemez.

Ancak geçmişe dönük kira farkı alacağının tespiti talep edilebilir

Kira tespit davasında tespitine karar verilen geçmişe dönük kira farkı alacağının icra takibine konu edilebilmesi için kira tespit kararının kesinleşmesi gerekir

4-) YARGITAY’IN ISLAH YASAĞI ?

Yargıtay, kira tespit davalarında tespiti talep edilen bedelin dava sırasında ıslah edilerek yükseltilmesine izin vermemektedir.

Ancak özellikle günümüzde yargılamaların çok uzun sürmesi ve dava sırasında rayiç kira bedellerinin hızla yükselmesi sebebiyle ıslah yasağı uygulaması, büyük mağduriyetlere sebep olmaktadır.

Makul bir gerekçesi de bulunmayan bu Yargıtay uygulamasından mağdur olanların Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluna gitmeleri halinde hak ihlali kararı çıkma olasılığı oldukça yüksektir.

#KiraTespitDavası , #kira #tespit

WhatsApp
Telegram
Twitter
Facebook
LinkedIn
Email
Yazdır